Getuigenissen
Het verhaal van Abdellah en Nicolas
Abdellah studeert bedrijfsmanagement aan de Hogeschool Thomas More in Mechelen. Hij heeft zelf geen blindgeleidehond waardoor hij soms afhankelijk is van zijn medestudenten omdat er in de hogeschool regelmatig van lokaal moet gewisseld worden. Verder gebruikt hij de blindgeleidestok waarmee hij zich prima redt en kan hij door een jarenlange training online communiceren door blindelings te typen. Door gespoken feedback weet hij dat hij het goed doet.
Een goede vriend van hem, Nicolas, heeft wel een hulphond. Nicolas zit in zijn derde jaar international business management op KDG in Antwerpen. Zijn hond noemt Hawaii, een bruine Labrador van 9 jaar die al sinds 2016 bij hem woont. Hawaii doet alles wat Nicolas doet, dus hij gaat ook mee naar school, winkels, restaurant, de cinema en zelfs mee op het vliegtuig. Een blindgeleidehond is toegelaten op het vliegveld en bij zijn eigenaar in het vliegtuig. Nicolas en Hawaii zijn al twee keer naar Amerika geweest, Glasgow, Tsjechië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Om een blindgeleidehond te krijgen moet je eerst in aanmerking komen. Nicolas was 17 jaar toen hij de aanvraag samen met zijn mobiliteitsbegeleider deed, omdat hij niet meer met een stok wilde wandelen.​
Hawaii komt van een Franse organisatie, die blindgeleidehonden voor minderjarigen opleidt. Na de aanvraag moesten ze wachten op een goedkeuring van organisatie en kon hij op stage gaan voor een week. In die week heeft hij met de honden kunnen werken en hebben ze kunnen zien hoe Nicolas met zijn stok werkt. Na een akkoord van de organisatie komen ze thuis kijken of de omgeving geschikt is voor een blindgeleidehond. Hierna is hij opnieuw naar de organisatie mogen gaan voor een laatste stage, waar hij zijn eigen hond kreeg. De organisatie kies een geschikte hond, ze zijn dus niet voor het kiezen. Het doel van de stage is om te zien welke hond en persoon het beste bij elkaar passen. Nicolas heeft getraind met 3 honden en mocht op het einde van de stage kiezen welke hond hij het meest geschikt vond voor zichzelf, en dat was Hawaii. Uiteindelijk duurde het nog enkele maanden vooraleer Hawaii thuis was.
Nicolas is in juni een nieuwe procedure gestart omdat zijn hond ouder wordt. In februari zal zijn stage plaatsvinden. De samenwerking met een blindgeleidehond duurt ongeveer 6 tot 8 jaar. Normaal gaan de honden op een leeftijd van 2,5 jaar naar hun gebruiker maar Nicolas kreeg Hawaii pas op 3,5 jaar wat maakt dat Hawaii nu ouder dan de meeste werkende honden. Als Nicolas een nieuwe hond krijgt, kan hij kiezen of hij Hawaii wil houden of een familielid verder voor Hawaii gaat zorgen of vragen aan de organisatie om hem terug te nemen en aan iemand anders te geven die voor hem kan zorgen. Omdat Nicolas en Hawaii bijna altijd samen zijn, is Hawaii niet enkel een werkhond die Nicolas helpt maar ook een vriend, familie. Nicolas is er dus nog niet uit wat hij met Hawaii gaat doen, maar zijn eerste gevoel zegt van hem te houden als vriend, dan zal hij twee honden hebben om voor te zorgen.
De kosten van de zorgen voor hond worden niet gesubsidieerd in België. Hier is nog veel ruimte voor verbetering want als je bijvoorbeeld in Frankrijk een blindgeleidehond hebt, krijg je wel subsidies van de overheid. Dit is een grote hulp bij kosten van de dierenarts of voeding.
Een leven zonder hond is moeilijk in te beelden voor Nicolas omdat Hawaii hem veel comfort en gewoontes biedt. Een blindgeleidestok luistert niet naar commando's of brengt je niet naar de overkant van de straat, maar geeft je wel meer zelfstandigheid. Langs de ander kant brengt de hond je niet zomaar naar de Carrefour als je dat vraagt. De eigenaar moet nog steeds werken. De hele reden om een blindengeleidehond te hebben staat in de naam. Hij begeleidt je. Het staat letterlijk in de naam: ‘geleid’. Hij zorgt dat je niet zal botsen of dat je veilig kan oversteken. Nicolas is dus veel minder afhankelijk van medestudenten dan Abdellah.
Nicolas zou zeker een blindgeleidehond aanraden omdat het je leven een stuk makkelijker maakt. Langs de andere kant zou hij het niet aanraden omdat mensen in België er (nog) steeds gesloten over zijn. Ze maken het regelmatig mee dat ze niet toegelaten worden met Hawaii, ook al staat het in de wet. Er is nog steeds niet genoeg 'awareness'. In België kijken mensen je raar aan als je met een hond een winkel binnenwandelt, in Frankrijk zullen diezelfde mensen vragen of ze jou kunnen helpen. Het besef van dat het een blindgeleidehond is, is er in België niet. Nicolas geeft aan dat heel veel mensen nog steeds niet beseffen dat Hawaii een blindgeleidehond is terwijl Hawaii een harnas draagt en hij duidelijk slechtziend en blind met één oog is. In Frankrijk en Duitsland is dat veel bekender.
De kost een blindgeleidehond zit rond de 25 000€ in België en 50 000€ in Amerika. Gelukkig is dit geen kost die door de persoon met een visuele beperking zelf moet betaald worden, maar door de organisatie en de overheid.​
Enkele weetjes van Nicolas en Abdellah:
-
Een blindgeleidehond mag niet aangeraakt of geaaid worden als die aan werken is, omdat de hond dan uit zijn focus gehaald wordt. Het zijn allemaal grote deugnieten die graag de grenzen van baasjes aftasten.
-
Een blindgeleidehond kan zijn behoeften minstens 14 tot 15 uur ophouden. Ze zijn getraind voor lange reizen
-
Blindgeleidehonden weten dat het werktijd is, wanneer het harnas gedragen wordt.
-
Blindgeleidehonden hebben ook rust- en speelmomentjes, als het harnas uit is.
Het verhaal van Rob
Hallo, Ik ben Rob, 19 jaar en ik studeer bedrijfsmanagement aan de hogeschool Thomas More in Geel.
Ik heb een visuele beperking en in mijn dagelijks leven schaak ik graag en ga ik naar de scouts dus ondanks mijn beperking is er nog veel mogelijk in mijn leven.
Op school verloopt alles redelijk goed, tegenover het middelbaar is het wel wat moeilijker omdat de school veel groter is en er weinig referenties zijn, voornamelijk in de agora. In de zomer heb ik samen met mijn begeleidster Petra geoefend op de wandelpaden die ik moet afleggen om in de lessen te geraken. Verder mag ik mezelf gelukkig prijzen dat de medestudenten mij helpen.
De reden waarom ik graag meewerk aan jullie project is omdat ik weinig studenten zijn met een visuele beperking binnen Thomas More en ik graag andere studenten zou helpen door mijn ervaringen te delen en omdat het moeilijk is de juiste doelgroep te bereiken.
Petra geeft oriëntatie en mobiliteit en is al sinds Rob 12 jaar is zijn begeleidster. Zij leerde hem omgaan met de witte stok, oversteken op gevoel en gehoor. Ook heeft ze hem herkenningspunten en echolocatie aangeleerd. Zij heeft hem dit aangeleerd in zijn vorige school en nu opnieuw maar deze school is gigantisch en dus veel moeilijker. We hebben ons beperkt tot de basis zoals het toilet, secretariaat, de Hive en de gang waar hij les heeft. Heel de school vanbuiten leren is niet mogelijk, met andere woorden voor de rest is Rob afhankelijk van hulp van anderen. Hem verder helpen terwijl er 1000de leerlingen rondlopen is ook niet mogelijk. Petra kom regelmatig bij Rob maar nu is het voornamelijk op zijn vraag.
De school heeft qua planning een beetje rekening gehouden met mijn beperking maar wij gaan met de opleiding ook naar Frankrijk, dus dan heb ik wel iemand extra nodig om mij te begeleiden.
Een hond zou mij kunnen begeleiden in de agora, langs de andere kant denk ik dat een hond op school niet echt een meerwaarde heeft tegenover op de straat. De hond zou veel in de les moeten stil zitten dus later in het werkveld zou een hond wel veel kunnen betekenen. Petra is van mening dat een hond wel nuttig zou kunnen zijn op school om moeilijkheden te vermijden. Als ik op kot zou gaan zou een hond ook veel interessanter zijn want ik heb namelijk nog de ambitie om na deze bacheloropleiding nog te schakelen naar handelswetenschappen. Nu met corona durfde ik niet meteen te hoog te grijpen omdat er veel weggevallen was in het middelbaar, dus wilde ik liever eerst een bachelor diploma halen en dan later misschien nog verder te gaan. Contact met medestudenten is er weinig door de online lessen, het voordeel van de online lessen is dat ik alles goed kan horen. Ik ben zeer dankbaar en blij dat ik de eerste 3 maanden live naar de lessen ben kunnen gaan i.v.m. de sociale contacten die ik dan heb gelegd en mijn medestudenten een beetje heb leren kennen.
Wanneer ik voor een hond zou gaan, is dit voor over ongeveer 2 jaar. Petra zegt dat het soms 4 jaar kan duren vooraleer mensen met een beperking in het bezit zijn van een blindengeleidehond. Die hond moet eerst naar een gastgezin en daarna nog 8 maanden opgeleid worden. Het is mogelijk dat als Rob op kot zou willen gaan dat hij voorrang krijgt. Een vereiste voor een hond is dat hij veel trajecten moet doen, dit wordt gecontroleerd door de instantie. Ze komen met een simulatiehond om te testen of Rob zich overgeeft aan de hond en de juiste bevelen op de juiste momenten geeft. Hij moet sowieso een aantal lessen gevolgd hebben. Wanneer de hond niet zou doen wat er nodig is, is het Petra haar taak om dit te melden bij de hondenschool. Bij nieuwe trajecten moet Rob eerst het traject zelf aanleren en dan komt de hondenschool langs om het aan de hond aan te leren.
Onder de 18 jaar is in Vlaanderen niet mogelijk om te hond te verkrijgen, diegene die dit toch wensen gaan naar Frankrijk of Wallonië.
Rob merkt dat ze in de hogeschool meer begrip hebben voor zijn beperking t.o.v. in het middelbaar. De jongeren in het middelbaar voelden zich vaak benadeeld wanneer ik eens meer tijd kreeg voor iets, ze keken voornamelijk naar zichzelf en konden zich heel moeilijk konden inleven in mijn situatie en dat vond ik heel lastig. Bij Thomas More is dit helemaal anders, een totaal ander publiek, mensen zijn hier ouder. Ik merk het voornamelijk bij een vak zoals ICT waar ik door de docent elke week naast iemand anders wordt geplaatst die mij moet begeleiden tijdens het vak omdat ik vaak wel eens een probleempje tegenkom zoals het downloaden van een bestand. Hierdoor heb ik gemerkt dat er studenten zijn die wel begrip hebben voor mijn situatie en heb ik echt vrienden gemaakt. Bij sommige vakken mocht ik mij in het begin van het jaar voorstellen zodat de studenten niet gaan roddelen achter mijn rug en hierdoor zijn studenten zichzelf gaan aanbieden om mij te helpen. Bijgevolg voel ik mij veel minder onzeker dan in het middelbaar.
Wanneer een hond op pensioen gaat, moeten de mensen kiezen of ze de hond bijhouden en verder verzorgen of dat ze die laten adopteren door andere mensen wat zeer veel emoties met zich meebrengt. Rob zou de mogelijkheid hebben om de hond bij zich te houden omdat hij met zijn ouders op een melkveebedrijf woont. Ik help mijn vader hier voornamelijk met het denkwerk zoals bijvoorbeeld hoe lang de graskuil wordt. Hij laat mij weten hoe hoog het gras staat op elk perceel en dan kan ik dat uitrekenen voor hem.